Teamudvikling er udviklingen af samarbejdskompetencerne i en gruppe af mennesker, som har en eller flere opgaver til fælles.
Samarbejdskompetencer kan være så meget. I SiriusPartner har vi arbejdet med teamudvikling siden slutningen af 90erne. Vi fokuserer – groft sagt – på fire områder, når vi udvikler teams: fælles mål, kommunikation, tillid og ledelse.
I artiklen her kan du læse, hvordan du kan arbejde med de fire fokusområder.
Det fælles mål er altgørende
Strengt taget kan man ikke tale om teamudvikling, hvis ikke teamet har et fælles mål. Men mange organisationer opererer i så kompleks en virkelighed, at det fælles mål er blevet uklart.
I SiriusPartner laver vi konkurrencer, spil og lege, der illustrerer, hvor stor betydning det fælles mål har for teamets samarbejdsevne. Vi sætter en ramme, hvor deltagerne fristes til at konkurrere med hinanden. Som regel er det dog de teams, der evner at tænke samarbejdsorienteret — ikke blot indenfor deres eget team, men også på tværs af teams, som klarer sig bedst i de øvelser, vi laver.
Det handler om at spørge om hjælp, trække på hinandens erfaringer, dele viden og støtte hinanden. Og vi kombinerer øvelserne med dialog og refleksion, der trækker læringen tilbage til deltagernes egen hverdag. Det er en stærk pædagogisk platform, der skaber ny bevidsthed hos teammedlemmerne omkring betydningen af deres fælles mål i det daglige.
”Så hvad er det vi går efter?”
Kommunikation er en kunst
Vi holder møder, skriver mails, taler i telefon, skype-er og meget mere. Og selvom vi alle gør vores bedste, så sker der misforståelser, som resulterer i fejl, frustrationer og konflikter. De fleste har hørt om betydningen af god kommunikation. De fleste har også respekt for det. Alligevel har de fleste organisationer udfordringer på området.
Opsummeringer, forventningsafstemninger, klare aftaler, enkle budskaber, præcis og faktuel informationsdeling og det at sætte sig i modtagerens sted. Det lyder måske nemt, men det er svært, når hverdagen tordner af sted, og vi alle har vores egne mål er under tidspres.
For at træne kommunikation laver vi øvelser, der netop sætter deltagerne under pres og afslører betydningen af præcis kommunikation. Kun få formår at holde fokus på informationsdeling og på at få afstemt aftaler, strategier og informationer med hinanden. Efter øvelserne står det klart for deltagerne, at deres kommunikation kunne være optimeret betydeligt og at time-outs, planlægning og yderligere afstemning ville have hjulpet dem under vejs.
”Har vi forstået strategien ens?”
Få styr på strategien
Den strategiske proces er en hård nyser, ledelsen skal være helt klar på, før det enkelte team kan kæmpe for et fælles mål.
Tillid er en ressource
Tillid er en flygtig størrelse. Den er på en gang uhåndgribelig og meget afgørende for organisationers succes. Tilliden gør, at vi kan overtage andres projekter, og stole på, at grundstenene er lagt rigtigt tilrette. Vi spilder ikke tid med at kontrollere det arbejder, der er gjort, men fortsætter i tillid til, at fundamentet vil holde. Tillid giver os også lyst til at hjælpe vores kolleger, fordi vi tror på, at de vil hjælpe os, hvis vi får brug for det.
Gennem øvelser illustrerer vi det tidsforbrug, der er forbundet med mistillid — og omvendt illustrerer vi også den konstruktive effekt af høj tillid. I et tilsyneladende uskyldigt spil oplever deltagerne, hvordan det kan være svært at tilgive og genetablere tilliden, hvis man først har følt sig snydt af en samarbejdspartner.
”Hvad koster mest? Ubegrundet tillid eller ubegrundet mistillid?”
Belbins teamroller er et profilværktøj, der gør jer bevidste om hinandens roller i teamet. Et stærkt udgangspunkt for effektive teams.
Ledelse
I ethvert team spiller ledelse en rolle, også selvom teamet ikke rummer en formel leder. Der er valg, som skal træffes, ressourcer, der skal fordeles og opgaver, der skal løses. Og selvom vi i Danmark ynder at dyrke demokrati og flade hierarkier, så ser vi ofte, at der i praksis er en eller flere uformelle ledere, der styre teamet.
Når vi laver øvelser med teams, så bliver det tydeligt, at teams, som formår at organisere sig omkring en velfungerende leder, lykkes godt. De øvelser, vi laver med teams, fordrer organisering, overblik og effektive beslutningsgange. Og i teams, hvor der er flere, der kæmper om magten, eller hvor ingen vil have den, går der meget tid og mange ressourcer med selve beslutnings- og organiseringsprocesserne.
Når vi arbejder med ledertræning, så bruger vi øvelser, der illustrerer, hvordan lederens ageren påvirker motivation, kommunikation og samspil i teamet. Vi arbejder i en tillidsfuld ånd sammen med lederen omkring at afprøve teknikker og teori i praksis.
”Fik du spurgt dine medarbejdere, om de var med på planen?”
Teamudvikling er og kan meget andet og mere end det beskrevne. Relationer, tillid og samarbejdsevne udvikles også selvom folk bare tager ud og laver mad eller sover i telt sammen. Men i SiriusPartner arbejder vi målrettet med at accelerere udviklingen af samarbejdskompetencer, så vores kunder er sikre på at komme styrket hjem.
Inspirerende artikler om teamudvikling
Hvis du gerne vil læse endnu mere om teamudvikling, så har vi samlet nogle af vores bedste artikler til dig her:
- Smalltalk opbygger relationer og giver stærkere teams
- Teamet der kører på passion
- Feedback er som en gave
Teamudvikling – hvilke udfordringer har du?
Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller andre udfordringer, end du fik svar på i artiklen, så er du altid velkommen til at kontakte os. Så står vi klar til at hjælpe dig videre. Du kan skrive i kommentarfeltet herunder, på info@altomledelse.dk eller via kontaktformularen.
Du er selvfølgelig også velkommen til at dele dine holdninger, gode råd og ideer til teamudvikling.
Skriv et svar