I bogen “Lederskabskoden” mener tre forfattere at have fundet frem til fem regler, den dygtige leder skal følge, hvis målet er succes i lederrollen. I denne artikel kan du læse de fem grundlæggende træk, der kendetegner alle gode ledere.
Budskabet fra forfatterne bag “Lederskabskoden” er klar: Enten er du født med de fem grundtræk og har let ved at blive leder, eller også må du lære dem for at blive leder.
De fem grundtræk er:
- Fremtidsorienteret
- Handlingsorienteret
- Øje for nye talenter
- Opbygger den næste generation
- Investerer i sig selv
Fremtidsorienteret
Den gode leder er strategisk, tænker langsigtet og svarer altid sikkert spørgsmålet: “Hvor er vi på vej hen?”. Og han sørger for, at alle ved, hvilken vej virksomheden bevæger sig ad, og hvor den bevæger sig hen. Det kræver et særligt øje for helheden, hvor lederen er i stand til på et solidt grundlag af fakta, erfaring og mavefornemmelse træffer beslutninger om, hvor virksomheden skal hen, og hvordan målet skal nås.
Den gode leder skaber organisationens fremtid, før fremtiden ødelægger organisationen.
Handlingsorienteret
Det er vigtigt, at lederen går forrest og smøger ærmerne op, når strategier skal implementeres og omsætte til handling.
Den gode leder får tingene til at ske og kender sit ansvar. Opgaverne skal fordeles, så de på samme tid er motiverende for medarbejderne og bliver løst til tiden. Oveni det skal lederen så få hele teams til at arbejde sammen.
Det handler om at gå forrest og vise vejen.
Øje for nye talenter
Lederens opgave er at motivere medarbejderne og sørge for at absolut mest muligt ud af de ansatte, som er i organisationen i dag. Og det skal ske gennem engagement!
Lederen skal identificere, opbygge og engagere nye talenter, gerne rekrutteret internt, så der opnås resultater, der kan aflæses på bundlinjen. Og så skal lederen samtidig kunne se, hvilke talenter der mangler i virksomheden lige nu, så de rigtige kræfter kan hentes ind i virksomheden.
Den gode leder skaber engagerede, motiverede og loyale medarbejdere.
Opbygger den næste generation
Den gode leder fremtidssikrer virksomheden. En vigtig del af denne opgave er sikringen af, at talentmassen er stabil, så organisationen også i fremtiden har de dygtigste medarbejdere. Ansatte med potentiale skal dyrkes og vedligeholdes, så de kan blive ledere på et senere tidspunkt. Ligesom medarbejdere skal hjælpes til at udvikle karrieren indenfor virksomhedens rammer.
Det handler om at sikre kilden af viden i virksomheden.
Investerer i sig selv
Den gode leder sørger konstant for sin personlige, faglige og professionelle udvikling. Når lederen skal gå forrest, er det vigtigt, at lederen er skarp, så handlingerne er troværdige og skaber tillid. Lederen skal suge til sig og lære af successer, fejl, erfaringer, mennesker, litteratur og livet i sig selv.
Og jo højere oppe i organisationen lederen bevæger sig, jo større krav stiller det til lederens evne til at opfylde alle fem af disse regler.
Holder det?
Hvad tænker du? Er det grundlag nok for den gode leder? Hvad mangler, hvad er overflødigt og hvad er helt genialt? Del dine tanker med andre ledere i kommentarfeltet herunder:
Skriv et svar