Har du svært ved at falde i søvn om natten? Det kan være frustrerende at vende og dreje igennem en hel nat, uden at søvnen rigtig melder sin ankomst. I denne artikel kan du heldigvis læse om, hvordan du kan finde roen om natten.
Hvorfor er søvn så vigtig?
Søvn er utrolig vigtig for dit mentale og fysiske helbred. Du sover omkring en tredjedel af dit liv, og det er der en god grund til – din krop og din hjerne har brug for det. Søvn giver dig overskud og energi til at klare dagen, og derfor er det utroligt vigtigt, at du sover nok i løbet af natten.
Svært ved at falde til ro?
Når du har en travl hverdag, kan det være svært at finde roen om aftenen. Måske melder tankemylderet sin ankomst, når du lægger dig på puden. Eller måske føler du dig bare ikke træt, når du slukker lysene. Det kan være frustrerende, når du ikke kan falde i søvn. Heldigvis er der flere ting, som du kan prøve.
Fald til ro med en tyngdedyne
Hvis du har svært ved at falde til ro om natten, kan tyngdedyner måske være noget for dig. Vores travle hverdage kan give anledning til uro, stress og angst. Det kan gøre det svært at sove om natten, og manglen på søvn kan forværre stress- og angstsymptomerne, og derved skabes der en ond cirkel.
Hvis du har svært ved at styre tankemylderet, kan en tyngdedyne potentielt hjælpe dig med at finde roen. Dynens vægt aktiverer kroppens følesans og distraherer hjernen fra at køre ud af alle mulige retninger, som ikke hjælper dig med at falde til ro.
En søvnfremkaldende aftenrutine
Hvis du ikke føler dig træt og søvnig om aftenen, er det måske fordi, du ikke har givet din krop og dit sind lov til at falde til ro. Måske har du kigget ind i en skærm, eller du er lige vendt hjem fra en aftentur i fitnesscenteret. Det giver ikke de bedste betingelser for at falde hurtigt i søvn (Bemærk: Motion er generelt godt ift. søvn – bare ikke lige inden sengetid).
I stedet kan du langsomt lulle hjernen i søvn ved at læse, lægge puslespil eller høre beroligende musik, inden du går i seng. Disse rolige aktiviteter tilskynder hjernen til at producere melatonin, som er et søvnregulerende hormon.
Når hjernen får tid og lov til at producere melatonin, vil du lettere kunne sove.
Et varmt bad kan også berolige kroppen og gøre det nemmere for dig at falde i søvn. Du kan derfor med fordel kombinere et varmt bad med resten af din aftenrutine, inden du går i seng. Supplér så eventuelt med lidt rolig musik eller en beroligende podcast.
Tag skærmene ud af soveværelset
Lyset fra din telefon eller fjernsynet kan være din søvns værste fjende. Det særlige blå lys som de udsender, narrer nemlig din hjerne til at tro, at det slet ikke er tid til at falde i søvn. Derfor er det en god idé at lægge telefonen fra dig og slukke fjernsynet længe, inden du går i seng – gerne op til en time eller to forinden. På den måde kan din hjerne langsomt falde til ro og ikke blive holdt kunstigt oppe af telefon eller fjernsyn.
Beroligende lyde
Mange mennesker foretrækker komplet stilhed, når de skal sove.
Andre får tankemylder, hvis der er komplet stille i soveværelset. Dette kan måske virke sært, hvis man selv foretrækker stilhed, men mange mennesker har simpelthen lettere ved at falde i søvn, hvis der er lyde. Det kan f.eks. være lyden af regn, vind eller måske endda et elektrisk apparat, som arbejder.
Hvis du er én af dem, som foretrækker lyd, kan du prøve at afspille lange lydfiler med dine foretrukne lyde fra din telefon eller højtaler, når du skal falde i søvn. På den måde kan du måske lettere finde roen om natten.
En god seng
Din måske vigtigste allierede i kampen for bedre søvn kunne meget vel være din seng. Du tilbringer formentlig omkring en tredjedel af dit liv i din seng og for at gøre den tredjedel så god som mulig, skal din seng passe til dine støtte- og komfortbehov. Hvis din seng er nedslidt og ikke længere leverer den komfort, som den engang gjorde, kan en ny seng være den bedste investering, som du har lavet i mange år. Når først du har fundet den rette seng for dig, bliver vejen til drømmeland pludselig meget kortere.
Skriv et svar