• Alle artikler
  • Om
  • Kontakt

Alt om ledelse

onlinemagasin om ledelse

  • Forside
  • Temaer
    • Det gode møde
    • Projektledelse
    • Personlig effektivitet
  • Podcast
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet
Tema: Videndeling og netværk

5 råd til introverte, der vil netværke med succes

Af: Susie Lynge

Sidst opdateret: 5. juli, 2017

Køb bogen 'Få styr på den effektive arbejdsdag' lige her.

Bogen med alle vores teknikker og værktøjer til den effektive arbejdsdag.

Læs mere her

1187 har allerede købt bogen

Hvis du er introvert, så kender du helt sikkert følelsen af, at networking bare ikke lige er noget for dig. Det føles grænseoverskridende at skulle blæse frem til konferencer, du bliver nervøs i kontakten med fremmede, og du er i tvivl om, hvordan du netværker, så det passer ind i dit eget tempo.

Sådan oplever mange introverte det, når de tænker på at netværke. Desværre oplever rigtig mange mennesker med mere indadvendte personlighedstræk sig selv som dårligere til at netværke end andre.

Og det er ikke bare ærgerligt.

Det er fatalt.

Fatalt for deres:

  • Selvværd
  • Faglige udvikling
  • Karrieremæssige muligheder
  • Deres virksomhed

Det er fatalt, fordi deres oplevelse bygger på den fejlantagelse, at introverte ikke er, eller kan blive, dygtige netværkere. Det, du skal huske på er, at der ér situationer, hvor du som introvert kan have brug for nogle enkle værktøjer, der skaber dit fundament for at få succes med dit netværksarbejde. Ligesom ekstroverte også kan få brug for nogle gode værktøjer, når de skal netværke.

Der findes ikke kun en måde at netværke på

Mennesker har vidt forskellige tilgange til det at netværke. Heldigvis. Der skal være plads til forskelligheder. Det er jo netop i vores forskelligheder, netværksguldet ligger begravet.

Din personlighedstype har stor betydning for, hvilke værktøjer og metoder, som du oplever passer bedst til dig, når du skal i gang med at netværke. Det er en rigtig god idé, at du først lærer din egen personprofil at kende, så du ved, hvor du er særlig stærk, og hvor du har nogle udfordringer. Det øger den værdi, som du får ud af tiden, du bruger på dit netværk.

Som introvert oplever du typisk, at du observerer og tænker dig om, inden du byder ind med din viden eller holdninger i en samtale. Du holder fokus, lytter opmærksomt og giver velovervejede svar.

Og du har sikkert ikke særlig meget lyst til at suse afsted fra den ene reception til den anden, imens visitkortene bliver skudt afsted.

Tværtimod.

Er du introvert, så bliver du langt mere fri i din dialog, når du er i trygge rammer og sammen med mennesker, som du kender. Du kender det sikkert fra dig selv som introvert, at du for alvor brænder igennem, når du får startet dialogen på tomandshånd. Det giver måske ikke det største netværk, men det giver nogle stærke relationer.

Når du giver andre den rigtige udgave af dig selv, så er du fantastisk at netværke med. Husk det lige. Du rummer masser af interessant viden, inspirerende synsvinkler, spændende erfaringer og gode kontakter, som du med fordel kan dele ud af.

Men det kræver, at du får startet de gode dialoger op. Her får du fem gode råd til, hvad du kan gøre for at få succes med at netværke, hvis du er introvert.

5 ting introverte skal fokusere på, hvis de vil tage netværksstikket hjem

  • 1. Det koster energi at netværke
  • 2. Vær dig selv, så er du bedst
  • 3. Byd skrækken velkommen
  • 4. Vær på forkant
  • 5. Spis elefanten i små bidder

1. Det koster energi at netværke

Du skal have respekt for, at du som introvert har en naturlig præference for det, der på den sociale skala er i den modsatte ende af at netværke og møde nye mennesker. Definitionen af at være introvert er netop, at du tanker energi på dine batterier, når du er inde i dig selv. Og det for rigtig mange introverte, når de er alene.

Det betyder, at du skal sætte dig op til at netværke. Det kommer til at kræve energi af dig. Du skal vælge det bevidst til: Til næste konference vil du netværke. Og så skal du acceptere, at det koster på energikontoen bagefter. At du skal have rum til at lade batterierne op igen. Ellers får du hurtigt en tendens til at springe over, når du står i situationen.

Og tillad så dig selv en velfortjent pause bagefter, hvor du har tid til at lade op igen.

Tip: Netværk ikke, når du mangler energi og overskud. Det giver dig kun stressende og dårlige oplevelser. Så er det bedre at vente.

2. Vær dig selv, så er du bedst

Networking handler ikke om, at du skal være en anden. Du skal være dig selv. Så er du mest autentisk, og det smitter på en positiv måde i mødet med andre. Hvis du er rolig, lyttende og afdæmpet af natur, så må andre gerne mærke, at du er dét – for det er nogle af dine styrker.

Du skal samtidig skrue op for nærværet og turde vise andre, hvem du er. Hvis du godt gider den anden, og du er interesseret i det, som I taler om, så kan man mærke det. Også selvom det foregår på din rolige og afdæmpede måde.

En af dine styrker er, at du kommer med gennemtænkte input og svar i dialogen. Du kan med fordel udnytte, at du er god til at lytte ved at stille uddybende spørgsmål. Det giver dig tid til at overveje dit indspark mere grundigt. Det giver samtidig en stærkere relation, når du viser en nysgerrig og oprigtig interesse.

Tip: Sørg for at have øjenkontakt, vis at du lytter og er med i samtalen. Det får dialogen til at flyde lettere, når du også med kroppen rent fysisk viser, at du er til stede.

3. Byd skrækken velkommen

Når du netværker og vil udvide sit netværk, så vil det naturligt indbefatte en lille stund med utryghed, når du skal skabe kontakt til nye mennesker. Vær klar over, at det er helt naturligt, fordi du i mødet med et nyt menneske endnu ikke kan vide, hvad der opstår mellem jer, eller hvor mødet vil bære jer hen.

Du vil måske opleve, at du føler en stor trang til at forberede dig – så du føler dig mere sikker. Men hvordan er det lige, at du forbereder dig på mødet med det ukendte? Start med at anerkende, at du bevæger dig uden for din komfortzone. Dét kommer til at påvirke dig de første mange gange, og det er helt okay. Du skal bare sørge for at holde dit eget tempo. Skab en positiv indre dialog, hvor du holder fast i de episoder, hvor du pludselig er endt i en spændende snak med en, som du ikke kendte. Og hold fast i beslutningen om, at du vil netværke. Lad ikke frygten for det ukendte styre dig.

Tip: Til arrangementer, hvor der er mange, så se dig omkring. Hvor står der 3 i en gruppe, som virker lidt ”åbne”. Stil dig hen til dem, virk afslappet, smil og sig ”Hej jeg hedder xx og må jeg stille mig her?” Så vil de ofte naturligt byde dig med ind i samtalen.

4. Vær på forkant

Øv dig hjemmefra, så du har nogle få, enkle og åbne spørgsmål klar, som du føler dig tryg ved. Stil bare de samme spørgsmål til alle de nye mennesker du møder. Det er der ingen, der opdager. Det giver dig oplevelsen af at være forberedt. Det øger også din tryghed, når folk gerne vil svare på de 2 – 3 spørgsmål, du har med i baglommen.

Dine baglommespørgsmål kan være icebreakers, som eksempelvis:

  • Hvor kommer du fra?
  • Hvad arbejder du med?
  • Hvad er du særligt glad for i dit arbejde?
  • Hvad er du optaget af?
  • Hvad har fået dig med til arrangementet?
  • Hvad kan du bedst lide at arbejde med?
  • Hvad er den bedste ting, du tager med dig videre fra arrangementet her i dag?

Den mentale forberedelse af de åbne spørgsmål får dig godt fra start.

Tip: Træn også en lille elevatortale, hvor du fortæller hvem du er, og hvad du brænder for i dit arbejde. Den kan du også slutte med et åbent spørgsmål, der inviterer til samtale.[contentbox]

5. Spis elefanten i små bidder

Det gælder om at få nogle succesoplevelser. Derfor er det vigtigere, at du får talt med én, end at du forsøger at nå ud til ti forskellige til samme arrangement. Sæt dig nogle netværksmål, der er overkommelige for dig. Du kan sagtens være tilfreds med at have skabt en relation til en eller to nye mennesker. Der er ingen grund til at presse dig selv for hårdt.

Husk på, at du også bruger ekstra meget energi på at møde nye mennesker som introvert.

Små skridt gør, at du oplever, at tempoet passer bedre til din type. Og du kan meget bedre overskue at komme i gang med at udvide dit netværk.
Samtidig, så har du som introvert brug for at være i en overskudssituation. Det giver plads til, at dine styrker kommer endnu bedre frem i dialogen.
[contentbox]Tip: Tænk din networking i 3 zoner.

  • Grøn zone
    Den grønne zone er der, hvor du allerede føler dig tryg og gør det, du ved virker, og det du plejer at gøre.
  • Gul zone
    Den gule zone er der, hvor du har puls og kan mærke, du er udfordret på en god måde – du kan overskue at handle på det nye tiltag, du har sat dig for.
  • Rød zone
    Den røde Zone er der, hvor du føler du begår vold på dig selv. Du skal ikke ud i den rødezone! Hold fokus på den gulezone, der er masser af muligheder der.


Der er altså ingen grund til, at du som introvert går og bilder dig selv ind, at du skal undgå konferencer, droppe networking og bare se passivt til. Du skal tværtimod bevidst vælge netværksarbejdet til, så du selv er i kontrol med situationen og kan arbejde med dit netværk i dit eget tempo. Sæt overskuelige mål, forbered dig, skru op for modet og giv den så fuld gas – på din helt egen måde.

Skrevet i: Videndeling og netværk

Susie Lynge

Om Susie Lynge

Susie Lynge er netværksekspert, forfatter, underviser og ICF-certificeret erhvervscoach. I Netværks Akademiet hjælper hun virksomheder med at skabe resultater og nå deres forretningsmål gennem videndeling, samarbejde, relationssalg og aktiv networking.

Læs mere om Susie Lynge her.

Kommentarer

  1. Anette Christensen, TrivselsGuide.dk skriver

    maj 26, 2016 kl. 2:55 pm

    Tak for et godt indspark fyldt med “ordentlighed” og respekt for de kvababbelser introverte helt naturligt oplever, når vi bevæger os ud i ekstrovert farvand.
    Omend ingen af os er rendyrkede introverte eller elstroverte, sidder dine pointer lige i skabet.

    Networking, som vi oftest forstår det, er jo et nødvendigt fænomen i en overvejende ekstrovert verden.
    Også for introverte, som gerne vil gøre karriere eller drive virksomhed.
    Men det betyder ikke at vi behøver elske det.
    Og det betyder endnu mindre, at vi er “forkerte”, når vi ikke elsker det.
    For mange introverte er det den vigtigste erkendelse af alle:

    Verden har brug for os!

    Ganske som verden også har brug for ekstroverte…

    Svar
  2. Susie Lynge skriver

    juni 2, 2017 kl. 11:05 am

    Hvor er det et fint bidrag Anette og jeg er helt enig. Verden har brug for introverte både som netværkere og i alt muligt andet.

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bogen med alle vores teknikker og værktøjer til den effektive arbejdsdag.

Køb bogen 'Få styr på den effektive arbejdsdag' lige her. Læs mere her

1187 har allerede købt bogen

© Copyright 2023 Altomledelse.dk

Altomledelse.dk ejes af Buskbjergs Bureau - CVR: 34412928 - Handelsesbetingelser