Det kan være svært at starte din egen virksomhed. Pludselig står du med alt ansvaret, lange arbejdsdage, minimal fritid og vigtigst af alt den fedeste følelse af at være din egen leder. Dog kan der komme en del udfordringer på vejen, hvis du ikke formår at gøre dit fodarbejde ordentligt, inden du begynder. Der er nogle få trin, som giver dig den bedste start, når du ruller din nye virksomheds ud på markedet.
Solid og stabil kapital
En ny virksomhed kommer med nye investeringer, produkter og muligvis maskiner. En af de største årsager til, at små virksomheder må konkurs er manglen på den rigtige kapital. Det vil altid være en vurderingssag, hvor meget man tør at lægge i virksomheden fra første dag. Skal man gå all in? Skal man låne af familie og venner? Skal man sælge en andel til en investor? Det kan være svært at give et entydigt svar på, hvad der er den bedste mulighed for lige netop din virksomhed, da det vil variere meget.
Hvis du overvejer at få støtte og kapital gennem et lån, kan du overveje at tage et samlelån, så du kommer godt fra start. Her undgår du også uheldige samtaler med din familie eller risikoen for at miste deres penge, hvis din iværksætterdrøm skulle gå i vasken.
Netværk
I begyndelsen af en iværksættervirksomhed kan der være mange ensomme timer foran en skærm eller med et regneark i hånden. Det er derfor vigtigt, at du får skabt et godt netværk. Her handler det både om det professionelle og det private netværk.
Det professionelle netværk kan hjælpe dig med sparing, når du kommer i udfordringer med det virksomhedsrelaterede arbejde. Det kan også hjælpe dig med at komme ind i nye butikker eller på nye markeder.
Det private netværk handler dog om din familie og dine venner og er mindst ligeså vigtigt som dit professionelle. Du kommer til at skulle have mange lange dage på arbejdet, som din familie måske, skal vænne sig til og være indstillet på. Derudover skal du se dit private netværk som din base og dermed din støtte, når tingene ikke går helt som de skal, eller hvis du møder modgang.
Kurser og uddannelse
Det er selvfølgeligt vigtigt, at du ved bare en smule om det, du sælger. Du behøver langt fra at være verdensmester, men du kommer længst med lidt erfaring. Du kan med fordel bruge nogle af timerne i starten af dit iværksætterliv på at uddanne dig mest muligt. Her handler det måske om at tage noget overbygning eller efteruddannelse.
Hvis du derimod føler, at du har en stærk og relevant uddannelse bag dig, så kan du udvikle dig yderligere ved hjælp af forskellige kurser. Her kan du specialisere dig indenfor f.eks. marketing, design, eksport eller noget helt andet. Der findes dog mange derude, som tilbyder kurser uden det store indhold. Dette kan du forebygge ved at undersøge feltet forinden og læse kommentarer fra folk, som har deltaget. Vurdér også, hvad der er vigtigt – og hvad du måske kan lære hen ad vejen. Rigtig mange gange held og lykke med din nye virksomhed!
Skriv et svar