Carsten Borch har i mere end ti år hjulpet andre med at få ideer. I sin nye bog 1925 modellen giver han dig muligheden for at stifte kendskab til, genvinde troen på eller helt simpelt videregive begejstringen for ideen til andre.
Bogen er i sig selv hurtigt læst. Jeg åd mig glubsk gennem siderne på en time. Men det er heldigvis ikke tiden, det tager at læse en bog om ideer, innovation og inspirerende tanker, der afgør, om den er god. For mig er det alle de tanker, tossestreger og totalt afsporede muligheder den efterfølgende refleksion byder ind med.
1925 modellen er en mental strækøvelse, der – fuldstændig befriet for bavl – gør innovation sjovt, legende og engagerende for alle. Som det burde være.
1925 modellen
Carsten Borch
Selvudgivet www.carstenborch.dk
Trykt hos Ecograf
Kan købes hos SAXO (98,75) og Gucca (81,95) (annonceret link)
Indhold i anmeldelsen
- Vi skal gøre innovation sjovt igen
- Bogens struktur: Formål, fortælling og fuld fart frem
- Innovation er for alle
- Så er det bare at fange de gode ideer, som de kommer
Vi skal gøre innovation sjovt igen
Ord mister mening, når vi udhuler dem med bavl, besværligheder og bullshit. Sådan havde jeg det med ordet innovation. Jeg var træt af det. Skulle vi da ikke snart finde på noget nyt, tænkte jeg. Jeg har haft fornøjelsen af at levere data og andre input til innovationsprocesser. Det er fantastisk, hvad der sker, når forskellige mennesker bliver samlet i et rum og begynder at få ideer sammen.
Så hvorfor var jeg træt af det ord, der rummede oplevelser, som jeg aldrig ville være foruden?
Svaret fik jeg lige der, hvor Carsten Borch på første side skriver:
Jeg er en begejstret læser af 1925 modellen. Den ramte mig fra første side. Jeg er også enig i budskabet, så jeg er selvfølgelig let nok at imponere.
Alligevel tror jeg på, at du også bliver ramt et sted i bogen. Måske er det missionen med at befri ordet innovation for det akademiske fnidder, der rammer dig, den bærende fortælling om et formidabelt møde i 1925 eller tankerne om Det krystalklare spørgsmål. Det kan være de enkle beskrivelser af de fem trin i innovationsprocessen, der lige taler til dig. Måske er det en kombination.
Uanset hvad, så er bogen en times læsning værd. Den sætter tankerne fri og kickstarter refleksionen.
Bogens struktur: Formål, fortælling og fuld fart frem
De første sider slår formålet fast. Den del af bogen er der redegjort for ovenfor.
Herefter kommer hele den bærende fortælling. Det er fortællingen om et møde mellem store danske personligheder i 1925. Mødet er ren fiktion, men fortællingen tjener det formål at illustrere præcis, hvad det er, der sker, når vi går med på præmissen og træder helhjertet ind i en innovationsproces. Fortællingen fungerer. Den sætter scenen. Fortællingen betyder, at jeg som læser har en fælles referenceramme med Carsten Borch gennem resten af bogen, hvor 1925 modellens fem trin bliver forklaret.
- Videnindsamling
- Videnspejling
- Observation
- Idéskabelse
- Relevans
Men modellen står ikke alene. Den kræver både engagerede mennesker og ”Det krystalklare spørgsmål”. Alt i alt en fint struktureret bog, der langsomt leder læseren fra formål til fortælling på en måde, så jeg har lyst til at skovle kul på og sætte fuld fart på efter at have læst om modellen.
Modellen er en vejviser for innovationsprocessen, der gør det lettere for alle at træde ind og byde ind med egne ideer. Og det er i virkeligheden det vigtigste, at alle kan og skal være med, når vi udvikler og innoverer.
Innovation er for alle
1925 modellen er skrevet, så alle kan være med. Det er selvsagt en nødvendig i en bog, der argumenterer for at vi skal gøre det let for alle mennesker at være med i innovationsarbejdet. Det skal ikke være forbeholdt en lille skare i udviklingsafdelingen.
Bogen er godt skrevet. Flere sætninger river i smilebåndende undervejs. Der er kælet for detaljerne. Samtidig mærker jeg tydeligt som læser, at hvert et ord har alvor og tyngde. Innovation er ikke bare for sjov. Det er ligesom legen. Den bedste leg er på samme tid sjov og dødseriøs. Børn leger ikke bare, at de er Batman. Nej. De er Batman.
Den legende tilgang til innovation fortjener en applaus. Derfor er jeg også begejstret for Carsten Borchs bog 1925 modellen. Den lykkedes med at puste til gløderne og starte en ild.
Så er det bare at fange de gode ideer lige så hurtigt, som de kommer
Missionen er at ”pille bullshit-bingoen ud af begrebet innovation” og undgå de ”smarte kuglelyn”, der taler hen over hovedet på alle andre. Bogen når i mål, får alle med og jeg står bagefter klar til at lade ideerne få frit løb.
1925 modellen har min klare anbefaling. Brug en time på at læse den. Hvor lang tid du efterfølgende bruger på at reflektere over, arbejde med og erfare bogens indhold i praksis er op til, hvor mange gode ideer, du har lyst til at fange ind.
Jeg vil slutte af med et citat fra bogens sidste side:
Skriv et svar