I denne artikel fortæller vi om årsager, symptomer og meget andet, der giver dig en stærk grundlæggende forståelse af, hvad stress er.
Hvad er årsagerne til stress?
Rigtig mange mennesker sætter lighedstegn mellem et stort arbejdspres og så stress. Og det er der en grund til. Den arbejdsrelaterede stress er en af de hyppigste årsager til stress. Arbejdet giver stress, hvis arbejdsmiljøet er dårligt, der er et stort arbejdspres, der er mange ændringer, eller hvis vores arbejde ikke stemmer overens med vores personlige værdier.
Stress kan også udløses af mange andre årsager. Problemet i privatlivet – konflikter, rudekuverter og børn.
Husk at tage stressen i opløbet!
Hvad er symptomerne på stress?
Kort sagt, så er symptomerne på stress den reaktion vores krop og sind har, når vi i en længere periode er udsat for en presset situation, der er større end vi kan håndtere. Og det kan være alt lige fra et hårdt arbejdspres til vores eget pres fra bekymrede tanker.
Og så det der er vigtigt for dig som leder: Stress smitter. Hvis du som leder er stresset, så smitter det af på dine medarbejdere. Så stress er noget vi skal tage i opløbet, hvis vi kan og behandle seriøst, når det er nødvendigt!
Hvem bliver stressede?
Det gør alle. Og alle kan komme i en situation, hvor de lider af psykisk og fysisk ødelæggende stress. Men det er vidt forskelligt, hvorfor vi bliver stressede. Et klassisk eksempel er den udavendte (ekstroverte) person, der lader op og får masser af energi fra samværet med andre mennesker, så stresser for meget socialt samvær den indadvendte (introverte) person.
Hvad der stresser den ene, kan være afslappende for den anden. Så når man arbejder med forebyggelse af stress, så er det vigtigt, at man tager udgangspunkt i den enkeltes individuelle forhold i behandlingen. Det vigtige er i denne omgang, at du husker på, at ingen er usårlige, når det kommer til stress: Heller ikke dig.
Hvorfor bliver vi stressede?
Når vi bliver stressede, så er det et vigtigt signal, kroppen sender ud til os.
Da vi for en god del år siden vandrede rundt på savannen i det østlige Afrika, så skulle vi være i stand til at reagere lynhurtigt. Her hjælper stress os aktivt med at reagere. Og stress kan være rigtig godt. Det hjælper os til at præstere noget ekstra i pressede situationer. Men vi er kun byggede til i korte sprint at flygte fra en sabeltiger. Vi kan ikke drøne ud over savannen i flere år. Så brænder motoren sammen. Og stress er noget vi brænder inde med. Vi ophober stressen og brænder til sidst sammen. Og det er der ingen, som ønsker.
Hvad er dine erfaringer med stress på arbejdspladsen, hvordan håndterer du det som leder og hvilke emner håber du, at vi tager op i denne måneds tema? Del dine tanker, spørgsmål og kommentarer med os i kommentarfeltet herunder.
Skriv et svar