Skal du brainstorme idéer til nye produkter, planlægge et kursus eller have styr på strategien? Et mindmap hjælper dig med at bevare det forkromede overblik.
Din hjerne er eminent til at håndtere enkelte tankestrømme. Holder du for mange tråde oppe på samme tid, så brænder systemet sammen hurtigere end en sukkerkold tre-årig. Dit mindmap binder de enkelte tråde sammen og giver dig samtidig et stærkt visuelt indtryk af sammenhænge.
Her får du en guide til at arbejde med mindmaps
Indhold
Hvad er et Mindmap?
Mindmap er en metode til at gøre dine tankestrømme tydelige. Du husker simpelthen din tankeproces gennem dit mindmap. Så du har et overblik, når du er færdig. Det hele handler om at gemme de informationer, som du skaber i en tankeproces. Og gemme dem på en måde, så du faktisk kan bruge det til noget bagefter.
Der er grundlæggende to måder, du kan arbejde med mindmaps på.
Den vilde og associerende tilgang. Her er det eksempelvis en brainstorm over et emne, hvor du bare har brug for hurtigt at kunne plotte tankestrømme ned overfor hinanden.
Den rolige og strukturerede tilgang. Her strukturerer du en masse information, som du tilegner dig i eksempelvis en undersøgelsesproces.
Kernen i begge tilgange er det kort, som du tegner. Dit kort over tankestrømmene. Dit mindmap. Det kan være et tema i midten og så en masse tråde ud til relaterede emner. Det giver dig overblikket og binder både tekst, billeder og alt muligt andet sammen.
Og hvis du vil være rigtig skarp til den visuelle præsentation, så tjek lige det her gratis onlinekursus.
Det kan du bruge mindmaps til
Her er fire områder, hvor du med fordel kan bruge mindmaps.
- Brainstorming
Mindmap og brainstorming er som skabt til hinanden. Du fyrer den af med en fri tankestrøm af idéer. Dit mindmap understøtter nye idéer i at opstå og samler hele processen op hurtigt bagefter.Du kan både bruge det til at brainstorme selv eller sammen med dit team - Notater
Konferencer, bøger og møder. Der er rigeligt at holde styr på. Når du bruger mindmaps til at tage notater, så har du mulighed for at samle meget viden op hurtigt, uden at komme hjem på pinden med en uoverskuelig mængde af kragetæer. Så får du også brugt dine noter til mere bagefter. - Planlægning
Skitser projektplaner, udkast til den kommende strategi eller eventplanlægning. Et mindmap fungerer godt til hurtigt at slå de store streger til jeres næste plan. Bruger du et stærkt stykke software til dit mindmap, så kan du potentielt eksekvere direkte fra dit mindmap. - Mødestyring
Dagsorden, præsentationer og uddelegering af opgaver. Prøv at bruge et mindmap til at bevare overblikket og nemt dokumentere jeres beslutninger.
Derfor skal du bruge mindmaps i dit arbejde
Mindmap udvider din naturlige evne til at tænke og organisere information. Det er fordelen. Din hjerne er od til at knytte forbindelserne mellem de smp bidder af alt det du allerede ved. Mindmap er en måde at dokumentere og fastholde de forbindelser. Hjernen brainstormer hurtigere, end den selv kan holde styr på det.
Fordele ved et mindmap:
- Du skaber hurtigt et overblik
- Du kan dykke ned i specifikke og detaljerede informationer
- Du kan gemme og huske komplekse informationer
- Du kan bedre fokusere på det, som du er i gang med
- Du ser nye forbindelser hurtigere
- Du ser nye løsninger
Sådan laver du et mindmap
Selve det at tegne et mindmap er en ret enkel proces. Du skal bare have den grundlæggende struktur på plads. Og det kræver ingen særlige færdigheder.
- Find et stort stykke papir eller åbn specialiseret mindmap software
- Plot dit emne i en boks i midten
- Skriv relaterede emner rundt om boksen
- forbind emnerne med streger
- Du kan nu fortsætte ud med flere klynger af associationer
Øvelse gør selvfølgelig mester. Du bliver hurtigt bedre til at organisere dit mindmap, så du hurtigt får kategoriseret dine informationer.
Hvorfor er mindmaps en effektiv metode?
Mennesket er en fantastisk maskine. Bare tænk på, hvad der sker, når du smager en moden fersken eller lytter til musik. Det foregår så simpelt for os. Vi gør det bare. Men bagved strømmer tusindvis af datapunkter ind i hjernen. Hjernen tygger sig hele tiden gennem ubegribeligt mange associationer og sammenhænge. Du opdager det næsten ikke.
Din hjerne tygger sig gennem, lagrer og strukturerer enorme mængder af information. Du tænker, trækker tråde og skaber nye idéer. Hjernen skaber hele tiden – og lynhurtigt – forbindelser mellem nye data og lagret data. Mellem ny viden og gammel, lagret viden.
Samtidig er hjernen også en visuel stærk maskine, der husker og forstår gennem det, som du ser. De fleste ord, som du læser, læser du slet ikke. Hjernen genkender ordet som et billede og bruger så sin dyrebare energi på de svære, sjældne eller nye ord.
Mindmaps er en måde at opfange de tankestrømme hurtigt. Her bruger du hjernens stærke visuelle egenskaber til at skabe et grafisk overblik for et emne. Det gør dig i stand til at absorbere og organisere enorme mængder af viden.
Tips til ekstralækre mindmaps
Vil du have det fulde udbytte af dit mindmap? Så du arbejder hurtigere, husker informationer bedre og får en stærkere struktur? Her er et par gode fiduser:
- Skriv nøgleord frem for sætninger
- Kategorisér indholdet med symboler
- Brug rigeligt med luft (white space) til at adskille emnerne
- Inddel niveauerne i dit mindmap med farver eller skriftstørrelse
- Fremhæv centrale elementer med en tykkere skrift eller farver
- Opfind ikke forkortelser undervejs – du kan ikke huske dem senere
Husk. Det er bare forslag. Du behøver ikke gøre det altid. Men det er gode retningslinjer for, hvordan du laver et godt mindmap.
Programmer til at lave MindMap online
De digitale løsninger til at arbejde med mindmaps står som sild i en tønde, når du først begynder at lede efter dem. Jeg har valgt fire gode bud, jeg synes fungerer godt. Priserne varierer en del, men det gør brugeroplevelsen også.
- MindomoStærkt online tool, hvor du kommer hurtigt fra start. De første tre mindmaps er gratis – med fuld funktionalitet. Og så er der også en desktop version, som du kan hente ned og installere på din computer.
Et godt bud til dig, der starter ud med mindmaps. - XMindEt værktøj af ret høj kvalitet. Men hvor prisen også er i den høje ende.
Et godt bud til dig, der bruger mindmaps som en central del af dit arbejde. - MindJetEt værktøj, hvor kvaliteten er i top. Prisen er også i den høje ende. Til gengæld har MindJet modsat både XMind og Mindomo muligheden for, at du køber softwaren en gang for alle.
- FreemindOpen-source mindmap software. Du kan bruge det gratis. Designet hamler ikke altid op med de dyre konkurrenter, men til gengæld får du næsten alt du kan drømme om uden at hive penge op af lommen. Det kræver lidt at finde en god installation, men når du først er kørende, så fungerer det super godt.
Du kan selvfølgelig også hive en god tusch frem fra skuffen og bruge notesbøger, post-its eller et hvidt stykke papir ude fra printeren. Metoden er stadig effektiv.
Skriv et svar