Du hører det alle steder. Netværk er vigtigt. Gennem netværk kan du få mere indflydelse, vigtige informationer eller helt nye karrieremuligheder. Undersøgelser slår gang på gang fast, at mere end 2 ud af 3 jobs besættes gennem netværk. På de sociale medier og i aviserne er der masser af eksempler på, at netværk er vejen til drømmejobbet.
Men mange risikerer desværre at blive skuffede, når de enten gerne vil have et nyt job eller udvikle deres karriere gennem netværk. Det gør de, fordi de både netværker forkert og fordi deres forventninger til netværket ofte er alt for svævende og urealistiske.
Det er altid dig, der står i centrum af dit netværk og det handler om din måde at arbejde med dit netværk på, som afgør om det skaber de rette resultater for dig i fremtiden.
I denne artikel får du inspiration til:
- Hvad du karrieremæssigt kan få ud af at netværke
- Hvem der er de rigtige for dig at netværke med, så du når dine karrieremål
- Hvordan du bedst plejer og udvikler dit netværk fremover
Hvad kan netværk gøre for dig og din karriere?
Karrieremæssigt kan netværk hjælpe dig med mange forskellige ting. Det er eksempelvis:
- Sparring og afklaring af, hvad er dit næste drømmejob helt konkret er?
- At se dit potentiale, før du selv gør
- At åbne døre ind til nye virksomheder og skabe muligheden for et kaffemøde
- Inspiration, gode råd eller nye idéer i din proces
- Vigtige informationer eller ny viden om både faglige produkter, brancher eller bestemte kontakter
- Forberedelse inden jobsamtaler, hvor netværket træner dig i at blive den bedste udgave af dig selv til samtalen
- Give dig ærlig og brugbar feedback
- Anbefale dig videre i andres netværk
- Høre om jobs før de bliver slået op
- Personlig branding – at netværke for dig og bringe de gode historier om dig i omløb, så andre bliver nysgerrig og gerne vil møde dig
For at kunne bruge dit netværk effektivt er det nødvendigt, at du selv er afklaret om, hvad der er dit mål og hvordan netværket bedst kan hjælpe dig.
”En dygtig netværker ved, hvad der er hans eller hendes mål, hvad der er brug for på vejen og hvad det kræver af ham eller hende personligt”.
Så tænk over:
- Hvad drømmer du om i din karrierer?
- Hvor vil du gerne være om 1,2 og 5 år?
- Hvad er dine mål – et nyt job eller flere nye opgaver eller?
- På hvilke områder vil du gerne udvikle dig?
- Hvad har du brug for hjælp til lige nu i forhold til dine ønsker, drømme og mål?
Du kan bruge netværksmodellen SMARTNU til at blive endnu skarpere på dine karrieremål og samtidig kortlægge, hvem der er de rigtige at netværke med for at komme videre herfra.
Når du kender dine karrieremål, så er næste skridt at spørge dit netværk direkte om hjælp. Mange holder sig alt for meget tilbage for at involvere netværket, hvilket er både dumt og ærgerligt. Dit netværk vil gerne hjælpe dig og særligt, hvis du har gjort en forskel tidligere for dem.
Læs også vores guide til SMART modellen for mere viden om målsætning
Undersøgelser viser, at når vi også inddrager det mere perifere netværk i vores mål, så opstår nye muligheder og adgang til både viden og kontakter, som ikke findes for os allerede i vores nære netværk. Så det kan være meget givende at involvere mennesker fra dit netværk, selvom du oplever, I endnu ikke har så nær en relation.
Udvid netværket i den retning, du har brug for
Undervejs i processen kan du godt opleve, at det viser sig, du har opbygget et netværk, hvor alle er indenfor samme branche som dig selv, og nu står du måske og ønsker et nyt job i en helt anden retning. Så er der er gap i dit netværk. Du mangler nogen, der kan åbne nye døre for dig og tilfører ny viden. Så derfor skal du:
- Kortlægge og lave en liste over, hvem i dit netværk der kender den slags mennesker, du står og mangler, eller hvem der har nogle af de rigtige kontakter et led længere ude i deres netværk.
- Lægge en plan for, hvordan du vil kontakte dit eget netværk for at få hjælp til at bygge broen mellem dig, og dem du gerne vil i kontakt med.
Før du kan høste må du så…
Netværk fungerer som en slags relations-økonomi, der starter med ”Pay it forward”. Når du selv har gjort en forskel og skabt værdi for andre, så vil de også gerne hjælpe dig den anden vej. Det er den måde netværk virker bedst på. Alt for mange netværker i praksis på bagkant. De går først i gang med at netværke, når de selv ønsker at opnå noget og eksempelvis står uden job. Det er en rigtig dårlig netværksstil og fører ikke til, at du får opbygget et stærkt og effektivt netværk, der løfter dig og din karrerie i fremtiden.
Du skal derfor netværke strategisk og systematisk bed løbende at tænke i:
Opfølgning – udvikling – pleje – vedligehold
af dit netværk
Det vil være meget forskelligt fra relation til relation, hvad og hvor meget der skal til for at pleje og styrke jeres forbindelse.
Modellen her viser dig hvilke forskellige ting, der udvikler og plejer dit netværk, og som du kan bruge som inspiration til at udvikle, pleje og vedligeholde dit eget netværk med.
Du kan eksempelvis pleje dit netværk ved, at du deler faglig viden, giver tips eller en anbefaling. Eller at du inviterer på kaffe eller frokost, eller I oplever noget sammen. Det er faktisk ofte de helt små ting, der viser sig at gøre den største forskel. Det kan eksempelvis være, at du sender en lille hilsen på sms eller en mail med en relevant artikel, som lige rammer det, de interesserer sig for, eller at du ringer og fortæller, at du sætter pris på at have dem i dit netværk. Det kan godt kræve lidt nysgerrighed at finde ud af, hvordan dine forskellige relationer bedst vedligeholdes og hvor ofte de synes det er passende.
Men med lidt nysgerrighed, så kommer du også meget hurtigt meget længere.
Du kan nå at pleje mange relationer, med en relativ lille indsats, hvis du lægger et personligt netværksbudget og planlægger dine handlinger. Er det du kan overskue eksempelvis 2-3 proaktive mails og 1 enkelt kort interesseopkald om ugen, en frokost hver anden uge og et netværks arrangement en gang om måneden? Eller kan du bedre rumme lidt mindre eller lidt mere?
Se det som en ”netværks-mark”, hvor det er nødvendigt, at du både sår, vander og gøder, før du kan høste. Netværk er en langsigtet investering, der dog altid er tålmodigheden og indsatsen værd!
Få endnu mere viden, der styrker dit netværksarbejde her:
Skriv et svar