Der findes ingen genveje til det gode samarbejde og det konfliktfrie team, men Belbins ni teamroller er så tæt på en genvej, du kan komme. Her får du en guide til et simpelt profilværktøj, der gør teamudvikling lettere.
Indhold i artiklen
Hvad er Belbin Teamroller?
Der er tid, penge og masser af energi at hente, når samarbejder fungerer optimalt i virksomhedens teams. Belbin teamroller er et værktøj, der gør det nemt at arbejde med teamudvikling. Belbins teamroller fokuserer på, hvordan den enkelte får en vigtig rolle i forhold til teamets samlede løsning af opgaver. Som leder har du en central rolle i optimeringen og sammensætning af teamet.
[golearn-box id=”6949″]
Hvornår skal du bruge Belbin teamroller?
Du kan bruge Belbin teamroller i mange forskellige sammenhænge, men de er særligt effektive, når du skal:
- Rekruttere nye medarbejdere til teamet
- Afholde MUS samtaler
- Optimere på et skrantende team
- Konflikthåndtering på teamet
I resten af denne artikel fokuserer vi på at give dig den nødvendige baggrundsforståelse, så du kan komme i gang med at arbejde med Belbins teamroller.
Belbins 9 teamroller
Her gennemgår vi de 9 teamroller, der udgør det stærke team.
Idémageren
Kontaktskaberen
Koordinatoren
Opstarteren
Analysator
Formidler
Organisator
Afslutter
Specialist
Hvor mange medarbejdere på et team?
Hvis du lige har læst om de 9 teamroller, så virker det jo oplagt, at der skal være minimum 9 medarbejdere på et team, for at det fungerer optimalt. Men sådan forholdet det sig faktisk ikke. Meredith Belbin mener, at vi hver især har en naturlig præference for 2 – 3 af rollerne på et team. Derfor kan teams sagtens fungere som mindre enheder. Det afgørende er, at et team på eksempelvis 3 mand, så qua deres naturlige præferencer og styrker dækker de ni teamroller. Ellers bliver der et hul, som skal dækkes ind ad andre veje.
Leder. Du skal skabe samarbejde med uenighed uden skænderier. Hvordan du gør fortæller ervhvervspsykolog Jakob Albertsen fra SiriusPartner i artiklen her.
Bag om Meredith Belbins teori
Dr. Meredith Belbin foretog i perioden fra 1971 til 1980 omfattende studier af, hvordan teams samarbejdede. Meredith Belbins fokus var at finde frem til, hvad der udgjorde essensen af et succesfuldt team – altså et team, der fungerede og løste opgaver med stor succes.
Meredith Belbins konklusion var – efter et hav af observationer:
De mest succesfulde teams er sammensat, så de er dækket ind med ni grundlæggende teamroller. Der var så at sige en vis harmoni i teamets sammensætning. Og Meredith Belbin kunne ud fra huller i sammensætningen på teams forklare, hvorfor nogle teams fejlede. Ud fra teamets kombination og dækning af de ni teamroller kunne Meredith Belbin altså give kvalificerede bud på, hvilke hold der blev succesfuld og hvilke, der fejlede.
Meredith Belbins teori er blevet populær, fordi den er relativt nem at anvende. Hvis alle roller i teamet ikke allerede er dækket, så kan teorien om de ni teamroller i the high performing team være et effektivt værktøj, når der skal rekrutteres nye medarbejdere til et eksisterende team.
Hvordan er Belbins teamroller bygger op?
Meredith Belbins 9 teamroller inddeler den enkelte medarbejder i tre overordnede kategorier i forhold til en rolle i teamsamarbejdet:
- Naturligt stærk – en rolle, hvor medarbejderen er som en fisk i vandet og som opsøges automatisk.
- Fungerer godt – en rolle, som medarbejderen kan udfylde, hvis der er behov for det.
- Fungerer ikke – en rolle, som medarbejderen ikke bør træde ind i.
Som leder af et team (altså en teamleder) skal du stræbe efter, at alle får plads til udnytte de roller, hvor de fungerer naturligt stærkt. Lidt firkantent så kan du faktisk sige, at hvis dit teams ni roller er dækket ind af medarbejdere, der alle er naturligt stærke i forhold til deres rolle, så har du fantastiske betingelser for et succesfuldt team. Men husk at dine medarbejderes naturlige præferencer skifter fra opgave til opgave. Så du skal som teamleder være opmærksom på, at du hele tiden tilpasser og forventningsafstemmer den enkeltes rolle i forhold til den aktuelle opgave.
Hvad er styrkerne og de tilladelige svagheder?
Alle ni teamroller har en styrker og tilladelige svagheder. Hvis medarbejderne på dit team kender deres egne og andres styrker og svagheder i forhold til den enkelte opgave, så vil du også opleve, at de bliver bedre til at spørge om hjælp, når det er nødvendigt for dem.
Og når medarbejderne indyrdes på teamet kender og accepterer hinandens tilladelige svagheder, så bliver den samlede tillid på teamet større. Det hjælper med til at skabe en effektiv, positiv og konstruktiv kultur på teamet.
Hvem er Meredith Belbin?
Meredith Belbin er manden bag begrebet “teamroller”. Han er gennem et stort forskningsarbejdet fundet frem til ni centrale roller, som et team skal bestå af, hvis det skal kunne løse opgaver effektivt fra opstartsfasen til aflevering. Hvis du vil arbejde effektivt med at optimere teamsamarbejde, så er det altså Meredith Belbins teorier, som du skal gå til.
Skriv et svar