Hvordan starter din arbejdsdag?
Jeg starter min dag med et helt fast ritual.
Et ritual jeg har lært af kokkelegenden Anthony Bourdain (jeg har ikke mødt ham – bare læst hans bog Kitchen Confidential).
Han fortæller om ritualet, der på fransk hedder mise-en-place. Det kan bedst oversættes som alt på sin plads.
Det betyder i praksis, at kokke starter dagen med at gennemgå opskrifter, gennemtænke de forskellige trin og lave en slagplan for, hvad de skal gøre hvornår.
Alt bliver planlagt, struktureret og klargjort, inden det får alvor går løs, når køkkenet åbner. Kokken har alle ingredienser klar, grøntsnagerne er snittet og arbejdsprocessen er gennemtænkt. Det betyder, at kokkene i køkkenet bevarer overblikket, selvom det bliver hektisk, når restauranten åbner.
Det princip virker også, hvis du vil være effektiv
Koger vi mise-en-place helt ned, så er det ikke bare klargøringen af en arbejdsstation. Det er en helt grundlæggende indstilling til arbejdet, hvor planlægningen er essentielt for det færdige resultat.
Kokken gennemtænker alle skridt på vejen, så der er plads til 100 % fokus på den færdige tallerken, inden den ryger ud til gæsterne.
Og hvad skal du så bruge det til?
The Meez (som det bliver kaldt i daglig tale) giver resten af dagen et fokus, fordi du ikke skal drøne rundt og lede efter ting, du pludselig opdager, at du mangler. Selvom du ikke er kok, så er det her princip hamrende vigtigt.
Hvad er mise en place?
Savner du en god beskrivelse af mise en place fra en lidt mere kokke-kyndig skribent end mig? Så hop over til madskribenten, hvor du kan få den professionelles svar på, hvad mise en place betyder i et rigtigt køkken.
Det hjælper dig måske ikke til at blive en bedre leder allerede i morgen. Men tager du filosofien bag til dig, så er det en god investering i fremtiden.
Hvad bruger du dine første ti minutter på?
Jeg plejede at tjekke mails som det første. Det var en automatreaktion. Jeg tændte computeren og satte mig til at grave i indbakken, til jeg blev afbrudt.
Det betød faktisk, at min dagsorden blev styret af, hvilke e-mails der landede i min indbakke. Pludselig blev alt det, der stod på min to-do liste sekundært – uanset hvor tæt jeg så var på deadline. Indbakken kaprede mit fokus.
Her får du 3 gode råd til at slippe af med indbakke-afhængigheden og det konstante mailkiggeri.Læs: [3 guldkorn] Sådan stopper du med at tjekke din e-mail hver femte minut
Hvis dit fokus også forsvinder hver morgen, så start med en lille planlægningssession inspireret af kokkenes Meez.
Start dagen med at stille dig selv det her spørgsmål:
Arbejdsdagen er slut, og jeg forlader kontoret med en fantastisk følelse af at have opnået det jeg ville. Hvad har jeg opnået?
Det handler om at finde ud af, hvad der rent faktisk er vigtigt, at du får lavet, og hvad du føler er vigtigt, at du får lavet i dag. Og styk så din plan (din to-do liste) sammen, så du får løst de opgaver. Den planlægningsøvelse kan du allerede i dag begynde at gøre til en ny vane i din arbejdsdag.
I Stephen Coveys bog 7 Gode Vaner fortæller han en historie, der hurtigt og simpelt viser, hvor vigtigt planlægning er. Og hvor svært det er at se, når du først er gået i gang.
Historien lyder sådan her:
Forestil dig, at du møder en i en skov, som arbejder hektisk på at fælde et træ med en sav.”Hvad laver du?” spørger du.
”Kan du ikke se det?” lyder det utålmodige svar. ”Jeg er ved at fælde det her træ.”
”Du ser udmattet ud!” udbryder du. ”Hvor længe har du været i gang med det?”
”Over fem timer,” svarer han, ”og jeg er helt flad! Det er hårdt arbejde.”
”Jamen, hvorfor holder du så ikke pause et par minutter og skærper saven?” forhører du dig. ”Så vil det garanteret gå meget hurtigere.”
”Jeg har ikke tid til at skærpe saven,” siger manden med eftertryk. ”Jeg har for travlt med at save.”
Hvis du starter hver morgen med en lille planlægningsseance, så får du også taget de vigtige beslutninger, før du kaster dig over arbejdet. Nu har du din to-do liste for dagen, du har en slagplan. Den er værdifuld, når du sidst på dagen begynder at have mindre energi.
Nu kan du fokusere på den enkelte opgave i løbet af dagen. Du skal spilder ikke tiden på at lede efter opgaver, som du kan kaste dig over. Det tager kun ti minutter hver morgen, men det giver mange timers ekstra fokus.
Få flere gode tips og tricks til en effektiv arbejdsdag i bogen: “Få styr på den effektive arbejdsdag”.
Skriv et svar