Sætter du tid af til ledelse? Sætter du ledelse ind i kalenderen, med konkrete indsatsområder? Hvis ikke du gør, så risikerer du at kaste dig selv ind i en endeløs cyklus, hvor du lader automatpiloten råde og risikerer at rende ind i problemer.
Min pointe er, at dygtige ledere reflekterer over udfordringerne, før de agerer eller reagerer. Det er denne tilsyneladende simple lille øvelse, der er forskellen på om du er en tænkende leder eller uden at vide det slår automatpiloten til.
Resultatet af tid til refleksion og ledelse er, at du kommer frem til alternative handlemåder, får nye perspektiver på dine udfordringer og vælger mere robuste løsninger.
Mærker du efter?
Drøner du rundt i en cyklus, hvor du glemmer at mærke efter? Det er ikke urealistisk. Vi er stressede som aldrig før – se tallene her – og flere føler sig fanget i et arbejdsliv, hvor de knokler for at opfylde andre menneskers mål.
Men når de store beslutninger skal træffes, så er det stadigvæk vigtigt, at du stopper op, trækker stikket ud og mærker grundigt efter. Du skal turde give plads til refleksionen og mavefornemmelsen, når du træffer beslutninger. For så bliver det beslutninger, som du tror på – hele vejen.
Hvad er reflektion(er)?
Hvad er det så helt præcist, jeg mener, når jeg taler om refleksioner?
Refleksioner er for det første vejen til en forståelse af, at der altid er talrige forklaringer på fakta. For fakta er kun en bid af verden og den gode problemløsning kræver en bred vifte af viden om verden. Refleksionen er den kritisk tænkende handling, der får os nærmere den erkendelse i den enkelte situation.
Gør refleksion til en del af din hverdag
Refleksionen er den korte pause, hvor du stopper op i dit arbejds- og privatliv. Hvor du lige mærker efter, om du nu også er på rette vej. I mange kulturer er det en indlejret del af hverdagens ritualer. Hvad enten du får en pint på en engelsk pub eller drikker en kop dampende hed te i Japan.
Stopper du op – hver dag?
Jeg møder mange mennesker, der aldrig stopper op. Jeg er selv – indrømmet! – dårlig til det. Men hvorfor er vi så dårlige til at stoppe op og tage os tid til refleksionen?
Jeg tror, at det er fordi, vi ser på den langsommelige refleksive proces som mindre produktiv end selve arbejdet. Men vi er nødt til at forstå og huske os selv på, at refleksionen er et specielt sted midt i mellem teori og praksis, hvor vi udvikler vigtige perspektiver på vores egne handlemuligheder.
Det er her vi udvikler os.
Handling, reaktion og refleksion
En af lederens mange opgaver er at skabe plads til at medarbejderne frit kan udforske nye måder at tænke og handle på, i forhold til deres arbejdsopgaver.
Det er her refleksion kommer på banen.
Refleksion bør komme, før vi handler bevidst, og helt bestemt før vi reagerer instinktivt. Den umiddelbare reaktion skal være vores sidste udvej, fordi resultaterne sjældent er gunstige eller produktive. Reaktionen er med andre ord resultatet af mangel på indsigt i situationen (Spørgsmålet: “Hvilke muligheder har jeg egentlig for at handle?” bliver ikke besvaret).
Du kender det måske også fra dig selv. Jeg har ihvertfald for længst mistet overblikket over, hvor mange gange jeg har truffet bedre beslutninger ved at lade en dag eller to gå inden jeg traf den endelige beslutning. Og det der sker er, at vi udvikler vores emotionelle intelligens – det vi så ofte hører beskrevet som ‘mavefornemmelse’.
Følelsesmæssigt opmærksomme ledere er bevidste om deres ansvar overfor andre. Fordi reflektionen er synonym med indsamling af viden, så ved vi at individuelle og kollektive spekulationer over udfordringer er en menneskelig handling, rodfæstet i en aktuel kontekst (og ikke gamle regler og ‘plejer’-dogmer), cirkulerer gennem mange systemer og vokser i kanten af vores eksisterende viden.
Bedre beslutninger
Vil du tage tid til ledelse, så må du tage tid til refleksion. Refleksionen forbedrer vores beslutninger, medarbejdertilfredshed og fokus, fordi den giver os en bredere forståelse for implikationerne af vores forskellige muligheder for at handle.
Behøver jeg at opridse, hvad der sker, når du ikke tager tid til refleksionen, men altid handler impulsivt?
Det hele kan i bund og grund koges ned til en simpel sætning:
Refleksionen er en proces, hvor du/I finder den bedste vej til målet.
Holder du dig mentalt aktiveret
Refleksionen er det særlige tidspunkt, hvor ledere mentalt genaktiverer fortiden. Uden refleksionen bliver du fanget i et uendeligt hamsterhjul af frustration, micromanagement og negativ virksomhedskultur. Uden refleksion handler du ikke ud fra det langsigtede perspektiv, og dine medarbejdere ved derfor ikke, hvor de har dig.
Tid til ledelse!
Sætter du tid af i kalenderen til at lytte, reflektere og forstår den større kontekst i en gruppe og i organisationen, så får du muligheden for at træffe beslutninger, der skaber retning for dine medarbejdere, passer ind i organisationen langsigtede strategiske mål.
Refleksionen er ikke i sig selv et trick, eller et gyldent tip til hvordan dine problemer bliver løst, men er en metode, der gør dig i stand til at forstå og dykke ned i den kontekst, hvoraf udfordringen udspringer og hvori dine beslutninger får konsekvenser. (hvad enten de er positive eller negative, så får dine beslutninger altid en konsekvens).
Det handler ikke om, hvordan du gør, men det simple faktum at du gør
Hvordan du vælger at reflektere kan være vidt forskelligt fra, hvordan din nærmeste kollega vælger det. Refleksionen kan være individuel eller kollektiv, struktureret eller løssluppen. Her må du selv prøve dig frem, og se hvad der virker godt for dig.
Men i alle tilfælde så gælder det, at refleksionen er godt for forretningen. Gennem refleksionen, så får du blik for dine medarbejderes bedste. Du får luget ud i, hvad der er vigtigt, og hvad der er ligegyldigt. Du bliver en inspirerende, udfordrende, fair, støttende, venlig og samarbejdsvillig leder, der handler med langsigtede mål.
Refleksionen er transformerende, både for dig som leder og for dine medarbejdere.
Måske en skønne dag…
Måske bliver det for evigt en drøm, måske er det lige om hjørnet, men jeg håber at vi snart kan begynde at prioritere vores refleksive tid endnu højere. Både på leder- og medarbejderniveau. Vi har brug for at alle i organisationen har frie rum, hvor de kan kaste selv de sprængfarlige bolde i luften.
Ligesom det sker på virksomhedens teambuildingdage, hvor alle skubber til deres grænser, så har vi brug for et sted, hvor de mentale grænser kollektiv kan rykkes ude i virksomhederne.
Tag et andet sted hen!
Jeg tager tit lidt væk. Når jeg skal skrive, reflektere eller måske bare lige nå til bunds i indbakken. Det gør noget ved mig at skifte rammerne. Efterlade to-do listen, slukke telefonen og glemme de faste rammer.
Det kan du også gøre for dine medarbejdere: Lade dem prøve noget helt nyt. Så får de også muligheden for at tænke nye løsninger på deres daglige udfordringer.
Og så husk at tage dig tid. Tid til refleksion før du handler, spekulation før du beslutter dig og ledelse på et oplyst grundlag. Så sparer du til gengæld en helt masse tid på brandslukningen efter dårlige beslutninger, irrationelle prioriteringer og utilfredse medarbejdere.
Og så til sidst…
Det er nemt nok at tage beslutninger, lede og delegere arbejdet. det bliver først svært, når du vil gøre det med respekt for dine medarbejdere, organisationen og dig selv.
Husk rækkefølgen, relfktér & agér.
Jesper Jensen skriver
De vise ord giver anledning til at stoppe op og tænke. Teksterne er min inspirations kilde og min morgen læsning, Jeg rummer mere når jeg har læst et par sider her.
Det er lidt kedeligt at det med at hente gratis E-Bog ikke rigtig fungere efter hensigten, der ud over ville det være super hvis de bøger der sælges herinde kunne sendes til Norge hvor jeg arbejder som, F&B Manager, og bor.
Mark Buskbjerg skriver
Tusind tak for de rosende ord, Jesper Jensen. Dejligt at du læser med.
Gratis e-bøger
Hvad er det, der ikke fungerer med at hente de gratis e-bøger?
Modtager du ikke e-bøgerne efter indtastning af din e-mail?
Bøger til salg
Vi sælger ikke bøger direkte her fra siden. Vi anbefaler kun bøgerne og henviser så til en partner, hvor bøgerne kan købes. Dette er ofte Gucca eller SAXO, da det er der, jeg selv foretrækker at handle bøger online og har gode erfaringer 🙂
Gucca leverer desværre ikke bøger til udlandet, men SAXO har muligheden.
Jeg forsøger at linke til den billigste bog i forhold til levering i DK. Men de fleste af bøgerne kan også findes på SAXO. Du vil muligvis også kunne finde dem hos en norsk forhandler, hvor leveringen så måske er billigere 🙂
Ha’ en herlig dag
/ Mark Buskbjerg