Maslows behovspyramide er en model, der dækker fem forskellige behov, som mennesket altid har stræbt – og altid vil stræbe – efter at opfylde i livet. Det strækker sig fra de grundlæggende fysiske behov, der handler om ren overlevelse, til de mere selvrealiserende behov, hvor der bliver overskud til udvikling.
Behovspyramiden er interessant for dig som leder, fordi den hjælper dig til at forstå, hvordan dine medarbejdere bliver motiveret.
I denne artikel får du en gennemgang af behovspyramiden, teorien bag og hele tiden med fokus på, hvordan du bruger den som leder.
Få artiklen om Maslows Behovspyramide som e-bog – uden at slippe en krone for det. Så kan du læse den, lige når (og hvor) du har lyst.
Indhold i artiklen
Hvad er Maslows behovspyramide?
Abraham Maslow forklarer sin teori om menneskets motivation med en hierarkisk pyramidestruktur, hvor de grundlæggende behov skal opfyldes, før mennesket bevæger sig videre til det næste trin.
Abraham Maslow mener, at mennesker altid stræber efter at opfylde det næste behov i pyramiden.
Behovspyramiden går fra de helt grundlæggende og essentielle fysiske behov, der er et grundvilkår for menneskets overlevelse op til behovet for selvrealisering, der ligesom flødeskumskager er alt det lækre, som vi drømmer om.
Maslows behovspyramide er hierarkisk inddelt i fem niveauer. Men træder vi et skridt tilbage, så kan vi faktisk tale om, at det er to helt grundlæggende niveauer i behovspyramiden. Det er de grundlæggende behov (eksempelvis mad, sikkerhed og kærlighed) og udviklingsbehovene (eksempelvis selvrealisering).
De grundlæggende behov er kendetegnet ved, at de bliver til mangler i vores liv, når de ikke er opfyldt. Det er behov, som gror stærkere og stærkere, jo længere tid de er en mangel. Eksempelvis bliver vi mere sultne, jo længere tid vi mangler mad.
Den enkelte skal have opfyldt de helt grundlæggende behov, før vi kan bevæge os videre til udviklingsbehovene. Alle mennesker har kapaciteten og lysten til at bevæge sig op gennem Maslows hierarkiske pyramide.
Alle mennesker har lysten til selvrealisering i sig. Udfordringen er, at udviklingen ofte bliver afbrudt af manglende muligheder for at opfylde de grundlæggende behov.
Få artiklen om Maslows Behovspyramide som e-bog – uden at slippe en krone for det. Så kan du læse den, lige når (og hvor) du har lyst.
Maslows behovspyramide i forbindelse med ledelse
Maslows behovspyramide er udviklet til helt generelt at forklare, hvad der motiverer mennesker. Den viden er god at have med sig som leder, så du kan skabe de bedste rammer for dine medarbejdere.
Maslows behovspyramide gælder nemlig også for dine medarbejdere, så hvis du begynder at arbejde med selvrealisering, før du har skabt et trygt fundament, så rammer du forbi dine medarbejdere.
Vi kan forledes til at tro, at tryghedsbehovet er dækket rigeligt ind, når bare mennesket har et arbejde, men jeg synes det er vigtigt, at du her overvejer, hvordan eksempelvis forandringsprocesser påvirker den enkeltes tryghed.
De 5 behov – hvordan bliver de opfyldt?
Herunder er vi gået i dybden med, hvordan de forskellige behov bliver opfyldt – og hvordan en leder skal forholde sig til de enkelte behov.
Klik på et niveau herunder og hop direkte til et af de fem behov.
Det fysiske behov
Det nederste behov i Maslows behovspyramide er det fysiske behov. Dette er det første behov som skal dækkes, og det behov, som langt de fleste mennesker i den moderne verden har dækket.
Det fysiske behov er behovet for basale ting, så man kan have en normal hverdag – uden at kroppen udsættes for sult, væskemangel, nedkøling, og/eller manglende søvn.
Hvis dette behov ikke er opfyldt, er det umuligt for mennesket at fokusere på andet. De andre behov eksisterer så at sige ikke. Derfor er det altafgørende for et menneskes tilstedeværelse, at det fysiske behov er opfyldt.
Tryghedsbehovet
Det andet niveau i Maslows behovspyramide er tryghedsbehovet.
Tryghedsbehovet handler om sikkerhed, stabilitet, og frihed. Når tryghedsbehovet er opfyldt, har man en normal tilstedeværelse, uden at skulle bekymre sig om dagen i morgen.
For at få tryghedsbehovet opfyldt, kræver det at man har et fast arbejde, forsikringer og eventuelt en opsparing.
Det sociale behov
Når de to basale behov er opfyldt, skal det sociale behov opfyldes.
For at et menneske skal kunne trives og have lyst til at udvikle sig, skal det sociale behov være opfyldt. Det sociale behov er det vigtigste behov, når vi taler udvikling, personlighed og glæde. Hvis et menneske føler sig overflødig i verden, uelsket og ude af stand til at gøre en forskel i verden, så er det sociale behov ikke opfyldt. Det fører til følelsen af at være ensom.
Det sociale behov drejer sig grundlæggende om at blive elsket, anerkendt og være i kontakt med andre mennesker.
Egobehovet
De 3 grundlæggende behov er dækket og nu er det egobehovets tur.
Egobehovet, er behovet for at få ros – at have selvtillid. Det er ikke nok man bare er en del af gruppen og at man har den samme bil som alle andre. Man vil gerne have noget der er bedre, markere sig og føle at man er bedre end andre.
Selvrealiseringsbehovet
Det øverste niveau og det niveau, som de fleste mennesker synes er vigtigst, er selvrealiserings behovet.
De mennesker som har fået dækket de fire andre behov, ønsker at skabe noget ekstraordinært, udfordre sig selv, skabe minder og få nye udfordringer. Det er ikke nok for disse mennesker, at sidde på et kontor i 300 dage ud af årets 365 dage. Disse mennesker vil opleve noget – de vil bestige Mount Everest, lære et nyt sprog og have et ansvar overfor andre mennesker.
Få artiklen som e-bog – uden at slippe en krone for det. Så kan du læse den lige når (og hvor) du har lyst.
Hvornår kan du bruge Maslows behovspyramide?
Maslows behovspyramide hjælper til at forstå, hvilke behov dine medarbejdere har opfyldt, og hvilke behov du skal arbejde med hos den enkelte.
Det er en stærk model at have i baghovedet, når du arbejder med forandringsprocesser, hvor mange medarbejdere føler, at fundamentet bliver revet væk under dem.
Det kan eksempelvis være en uoverskuelig opgave for den enkelte at fokusere på personlig udvikling, nye kompetencer og teamfællesskabet, hvis en omstrukturering i organisationen virker truende på den enkeltes mere grundlæggende behov.
Hvis du forstår den enkelte medarbejders udgangspunkt, så har du muligheden for at tilpasse din ledelsesstil til den enkeltes udgangspunkt. Det giver dig muligheden for at skabe optimale rammer for dine medarbejdere.
Det er vigtig viden, når du sætter mål sammen med medarbejderne, forbereder medarbejderudviklingssamtale (MUS) eller skal stille det stærkeste team.
Jeg ser ikke Maslows behovspyramide som en decideret ledelsesmodel. Behovspyramiden er et stærkt udgangspunkt, når du vil lære at forstå dine medarbejdere. Det er – med andre ord – viden, som du skal have med i baghovedet, næste gang du bruger dine kendte værktøjer som leder.
Hvad motiverer dine medarbejdere?
Hvis du synes, arbejdet med Maslows Behovspyramide og motivation er spændende, så skal du læse om profilværktøjer. Profilværktøjer fokuserer på, hvad der eksempelvis motiverer det enkelte menneske.
Alt efter hvilket profilværktøj, du vælger, så er fokus på noget forskelligt – lige fra teambuilding til personlig udvikling.
Det kan du læse mere om her:
- Belbin teamroller – optimal til teamudvikling
- DiSC profiler – fokuserer på adfærd i bestemte situationer
- Enneagrammet – fokuserer på menneskers adfærd i relation til andre
- JTI (Jungs Type Index) – fokuserer på personlige præferencer
Hvis du vil læse mere om Maslows behovspyramide
Jeg har samlet et par spændende artikler om Maslows behovspyramide til dig, hvis du gerne vil læse videre:
Ann-Karina Skyt skriver
Jeg vil meget gerne læse om forandringsprocesser og virksomhedskultur, hvis du har skrevet noget om det? Tak 🙂
Mark Buskbjerg skriver
Hej Ann-Karina
Tak for kommentaren.
De emner har både jeg og andre skrevet om her på siden. Her er et par links til at guide dig videre:
Edgar Schein, organisationskultur og ledelse
Nicoline Svanborg om Forandringsprocesser
Hvordan definerer I usynlige værdier og kultur?
Go’ læselyst
Ha’ en herlig dag
/ Mark Buskbjerg
Torben Paaske skriver
Tak for en inspirerende og jordnær artikel.
Med behovspyramiden tog Maslow udgangspunkt i den humanistiske psykologi og introducerede en række menneskelige behov som eksempelvis tryghedsbehovet.
Sammenholdt med at Maslows behovspyramide og motivation af medarbejdere bygger på persontypeprofiler, skylder lederen dog sig selv at holde fokus på 2 problemstillinger i modellen:
1. Det er svært at dokumentere et hierarki mellem behovene og der kan argumenteres for, at modellen ikke bør anvendes som en trappestige fordi behovene er latent tilstede eller fordi et ”højere-liggende” behov kan indtræde før et mere fundamentalt behov indtræder.
Eksemplificeret ved at selvrealisering kan indtræde hos ”en forfatter”, der stræber efter selvrealisering og udgivelse af sine værker i sådan en grad, at personen kompromitterer mere fundamentale behov såsom tryghedsbehovet.
2. Lederen bør være opmærksom på, at ledelse ud fra arketyper kan skabe en selvopfyldende profeti, fordi medarbejderen kan blive fastholdt i arketypen.